JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Splittelse i europeisk fagbevegelse:

Norge, Sverige, Danmark og Island markerer motstand mot europeisk minstelønn

EU-kommisjonen vurderer å foreslå et nytt EU-direktiv for europeisk minstelønn. Det vil ikke nordisk fagbevegelse ha noe av.
EU-kommisjonen vurderer nå om de skal foreslå et nytt EU-direktiv for innføring av europeisk minstelønn.

EU-kommisjonen vurderer nå om de skal foreslå et nytt EU-direktiv for innføring av europeisk minstelønn.

Ole Palmstrøm

torgny@lomedia.no

I et uvanlig krast brev til EU-kommisjonen markerer fagbevegelsen i Norden splittelsen i europeisk fagbevegelse. Fagbevegelsen i Norge, Sverige, Danmark og Island mener at Den europeiske faglige samorganisasjon, DEFS (på engelsk: ETUC) ikke har fortalt sannheten til EU-kommisjonen i spørsmålet om minstelønn.

Her kan du lese brevet

Alvorlig skade

Den skandinaviske fagbevegelsen gjør det klinkende klart at å innføre noen som helst bindende EU-regler for minstelønn og hvordan kollektive forhandlinger skal gjennomføres, vil påføre den nordiske modellen alvorlig skade.

De nordiske fagforeningslederne finner det nødvendig å henvende seg direkte til EU-kommisjonen fordi ETUC i den siste høringsrunden hadde sagt at det var full enighet i europeisk fagbevegelse om innføring av en europeisk minstelønn og begrensninger på forhandlingene.

Står ikke bak ETUCs svar

Det var i begynnelsen av juni EU-kommisjonen sendte ut det andre forslaget om å innføre et direktiv om å innføre en «rimelig minstelønn for alle arbeidstakere».

Dette ble drøftet på styremøte i DEFS 3.juli, og de nordiske landene grundig nedstemt. Da DEFS i sitt høringssvar i denne runden bare referert flertallets meninger og ikke det nordiske standpunktet overfor EU-kommisjonen måtte fagbevegelsen reagere.

I brevet fra Norden heter det: «Vi, fagbevegelsen i Danmark, Norge Island og Sverige som representerer seks millioner arbeidere, (…) står ikke bak svaret ETUC ga i første og andre høring om (…) minimum lønn.» «Det kan virke som om ETUC i den andre høringen har sagt at det er full støtte fra fagbevegelsen for å introdusere en EU-lovgivning for minstelønn og kollektive forhandlinger. Dette er ikke sant. Tvert imot, ETUC er splittet», skriver nordisk fagbevegelse og viser til et brev de sendte 25. februar i år.

Kjølig forhold

Leder for internasjonal avdeling i LO, Trine Lise Sundnes, bekrefter at forholdet mellom nordisk fagbevegelse og den europeiske paraplyorganisasjonen er relativt kjølig.

– DEFS mener nordisk fagbevegelse er svært usolidarisk, men vi mener at DEFS har valgt feil medisin, sier Sundnes.

Nordisk fagbevegelse mener at spørsmålet lønnsdannelsen ligger utenfor det EU-kommisjonen har noe med å bestemme. De mener at det er svært feil å overlate spørsmålet om lønn, ikke bare til politikerne i et land, men til et overnasjonalt organ.

Venter på signaler

Det er langt fram i prosessen. Allerede tirsdag 15. september kan en få det første signalet om EU-kommisjonen vil fortsette å arbeide med et direktivforslag. Da skal EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen holde sin årlige tale der hun oppsummerer situasjonen. Det er ventet at hun i denne talen vil kommentere om EU-kommisjonen vil gå videre med arbeidet med et EU-direktiv om minstelønn.

Hvis EU-kommisjonen starter arbeidet med et slikt direktiv, vil det første utkastet til EU-direktiv bli presentert av EU-kommisær for arbeid og sosiale rettigheter, Nicolas Schmit, 28. oktober. Etter det kommer runddansen i EU-systemet mellom parlamentet, ministerrådet og tilbake til EU-kommisjonen. En slik prosess tar vanligvis flere år.

DEFS (ETUC):

Den europeisk faglige samorganisasjonen DEFS (European Trade Union Congress, ETUC) har 74 medlemsorganisasjoner i 34 land, med tilsammen 60 millioner medlemmer.

Fellesorgan for landsorganisasjoner i Europa, med sete i Brussel.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

DEFS (ETUC):

Den europeisk faglige samorganisasjonen DEFS (European Trade Union Congress, ETUC) har 74 medlemsorganisasjoner i 34 land, med tilsammen 60 millioner medlemmer.

Fellesorgan for landsorganisasjoner i Europa, med sete i Brussel.